Welk platform moet ik kiezen voor mijn online training?

Een online training maken is een ideale manier om nog meer mensen te kunnen helpen. En dat terwijl je veel minder tijd per klant kwijt bent en passief inkomen kan genereren.

Maar welk platform kies je om jouw online academie op te bouwen?

Er zijn namelijk verschillende type systemen:

 • Een kant-en-klaar e-learningplatform
 • Een Learning Management System (LMS).

Kant-en-klaar e-learningplatform

De online training komt dan niet op jouw eigen website te staan, maar op een kant-en-klaar platform. Je hoeft alleen de instellingen te doen, de content te uploaden en je hebt een eigen online academie gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Pluvo of Huddle.

Het voordeel van zo’n platform is dat het over het algemeen gemakkelijk in gebruik is. Je hoeft zelf onderhoud te doen en je kunt makkelijk zelf de inhoud toevoegen.

Maar er zijn ook nadelen:

 • Een kant-en-klaar platform is relatief duur. Je betaald vaak een X-bedrag per maand of per cursist. Daardoor heb je iedere maand weer terugkerende kosten.
 • Zo’n platform is vaak wat minder flexibel. Je bent gebonden aan de formats die er geboden worden. Daardoor kan het lastiger zijn om de online training helemaal in jouw huisstijl te krijgen. Bovendien ben je beperkt in de mogelijkheden om de online training te koppelen aan andere systemen. Je bent echt afhankelijk van de mogelijkheden die geboden worden.

Learning Management System (LMS)

Een Learning Management System is een platform dat op jouw eigen website draait. Voor een WordPress-website zijn verschillende plugins te vinden. Hierin kun je kleine, maar ook grote cursussen aanmaken. Een systeem als dit is echt gericht op online leren. De meeste bekende is waarschijnlijk LearnDash. Maar er zijn ook andere zoals bijvoorbeeld LearnPress en LifterLMS.

De voordelen van een LMS op jouw eigen website (WordPress) zijn:

 • Je hebt meer invloed op het uiterlijk, maar ook meer invloed op welke koppelingen met andere systemen je maakt. Zoals bijvoorbeeld een koppeling aan een webshop als WooCommerce.
 • Met de juiste koppelingen kun je alles geautomatiseerd laten verlopen. Na betaling wordt automatisch de factuur verstuurd en de cursist heeft toegang tot de cursus. Ook kun je het systeem aan sommige boekhoudsystemen koppelen voor nog meer efficiëntie.
 • Het is relatief goedkoop. Je hoeft dus geen duur maandelijks abonnement aan te gaan.

Uiteraard zijn ook hier nadelen voor te bedenken. Die nadelen zijn:

 • Het is best een technisch verhaal om de basis geïnstalleerd te krijgen. Een plug-in van een LSM installeren is vaak niet ingewikkeld, maar vaak zijn er nog een flink aantal plug-ins nodig om alles met elkaar te laten werken. Of het te doen is hangt af van hoe handig je bent met online techniek. Als die technische basis er eenmaal staat is het vaak makkelijk om de online training te vullen.
  Het is ook een optie om de technische basis te laten bouwen door een webdesigner, maar de inhoud zelf te vullen. Dus laat je niet ontmoedigen door de techniek.
 • Je moet zelf het systeem up-to-date houden. Dit is heel erg belangrijk om de website veilig te houden. Uiteraard is dat ook uit te besteden. De meeste webdesigners bieden ook onderhoudscontracten aan.

Om een systeem te kiezen kun je het beste jouw wensen op een rij zetten. Vervolgens kijk je welk type systeem het beste bij jouw wensen aansluit.

Veel succes met het maken van jouw online academie!Wil je een online training in LearnDash maken, maar je vind de techniek lastig? Ik kan je daar bij helpen. Je kunt het volledig uit handen geven, maar ik kan ook de technische basis voor je klaarzetten. Je kunt dan zelf de inhoud van de online training toevoegen. Bekijk het aanbod op mijn website en neem vrijblijvend contact met mij op.